GALÉRIAMiništranti

Expedícia Čierny Balog

V dňoch 20. – 22. augusta sa naši miništranti vydali na ďalšiu dobrodružnú expedíciu, tentoraz do Čierneho Balogu. Po minulé roky sme spoznávali regióny Oravy, Liptova, Gemera, Malohontu. Tentokrát nás privítalo nádherné Horehronie. Tohoročná výprava bola zaujímavá v tom, že spolu s miništrantami z Harichoviec sa jej zúčastnili aj miništranti z Rimavskej Soboty, s ktorými sme sa vlani spriateli pri pobyte v Rimavskej Sobote. Ako nám bolo posúďte sami.

Prvý deň – 20.08.2018: Dopoludnia sme sa ubytovali na fare v Čiernom Balogu a hneď sme išli “vyskúšať Čiernohronskú železnicu”. Potom nás čakalo objavovanie Lesníckeho skanzenu – Vydrovskej doliny, ktorý reprezentuje lesníctvo celého SK. Jeho výmera je 140 ha. Na 4 km trase nás v ňom čakalo 84 zastávok, ktoré sme si “museli” nielen prejsť, ale aj prečítať :-D.

Po príchode na ubytovňu sme boli na sv. omši, potom večera a super nočná hra.

Druhý deň – 21.08.2018: Celý deň strávený na kúpalisku v Podbrezovej, to nie je zlé. Po sv. omši sme mali pizzu. Večer sme hrali futbal a urobili sme si nočné kino.

Tretí deň – 22.08.2018: Ráno sv. omša, balenie a odchod do Horehronského múzea v Brezne, zaujímavé a poučné, ale zmzrlina a ľadová dreň bola tiež super. O tom, že aj Horehronie skrýva podzemné krásy a tajomstvá sme sa presvedčili v Bystrianskej jaskyi.  Je to najvýznamnejšia jaskyňa Horehronského podolia. Známa je pozoruhodnými skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov, výskytom sintrovej výplne, ako aj priaznivými klimatickými podmienkami na speleoterapeutickú liečbu. Prehliadkový okruh má dĺžku 580 m a je takmer bez prevýšenia. Po horúčavách nás zaskočila teplota v jaskyni od 5,7 do 6,7°C. Jaskyňa bola vytvorená tektonicko-eróznou činnosťou a modelovaná podzemným tokom, ktorý momentálne preteká jaskynnými priestormi v hĺbke 15 až 20 m pod úrovňou prehliadkovej trasy. Počas prehliadky sme videli tri priepasti s hĺbkou okolo 20 m.

Potom prišlo lúčenie s našimi priateľmi s Rimavskej Soboty. Cestou domov sme sa zastavili na hasičskej stanici v Poprade, kde sme mohli obdivovať hasičskú techniku. Boli sme nadšení tým, čo všetko ukrývajú hasičské autá a čo všetko pre našu bezpečnosť robia hasiči. Ďakujeme!

Naša expedícia sa vydarila, tešíme sa na ďalšiu.